Oct282011

POSTED AT 10:39 AM

Congratulations to Michael D. from Mrs. Ehrmin's class for correctly answering the October challenge!  It was a tricky one!  The solution is to put the 3-gram, 5-gram, and 8-gram weights together to equal 16 grams on one side of the balance.  On the other he can put the necklace with the 1-gram weight.  If the scales balance the necklace must be 15 grams.

The November Challenge: Kerry ordered a pizza with pepperoni, mushrooms, and olives.  When the pizza arrived, Kerry counted:

• 27 pieces of toppings.
• twice as many mushrooms as pieces of pepperoni.
• 3 fewer olives than mushrooms.

How many pieces of each kind of topping were there?
___________pepperoni _________mushrooms____________olives

• Michael D

12 Mushrooms 6 Pepperoni 9 Olives. I looked at different combinations until I found one that worked. Michael D from Mrs. Ehrmin's class

11/8/2011 6:10:46 PM
• Sarah L. - Mrs. K's class

Mushrooms + Pepperoni + Olives = 27
Mushrooms = 2 x Pepperoni
Olives = Mushrooms - 3

I tried 12 for the Mushrooms. I divided 12 by 2 and it equaled 6 Pepperoni. I did 12 - 3 and it equaled 9 Olives. I added 12 + 6 + 9 and it equaled 27.

11/10/2011 8:01:41 PM
• Kaitlyn Tubaugh

There were 6 pepperoni,12 mushrooms,and 9 olives.

11/14/2011 8:51:36 AM
• Malia H.

Fender
I think there are 9 olives 6 pepperoni and 12 mushrooms

11/14/2011 8:55:49 AM

the mushrooms have 12 and the peporoni has 6 because 6 is half of 12 and the olives have 9 because 9 is 3 less than 12.and 9 + 6 +12=27.

11/14/2011 8:56:15 AM

12 mushrooms 6 peperronis and 9 olives

11/14/2011 8:59:29 AM
• kennedy ogden Mrs.Harper

I figured out half of 12 is 6 so 12+6=18 if you minus 12-3=9 so 18+9 equals 27 toppings

11/19/2011 7:16:55 PM
• Nate M.

12 Mushrooms, 6 Pep, 9 olives
It works! I'm hungry.

Nate M. - Mrs. Danford

11/28/2011 5:51:29 PM

107.20.7.65

*required